lördag 11 februari 2017

Æbleskiver

Æbleskiver men inget äpple. Läste att man förr doppade äppleskivor i smeten så det har ju sitt ursprung. Nu börjar det blir moderna att spritsa in någon fyllning som t ex vaniljsås, äpplemos eller ngt annat gott. 5 personer räckte detta till. 
Ingredienser:
5 dl filmjölk
2 ägg
1 msk socker
3,5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1-2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemumma
Skal av 1 ekologisk citron, riven

1 dl olja

Gör så här:
Börja med att separera äggulorna från vitorna och vispa vitorna till hårt skum.
Vispa ihop gulorna med fil och socker i en annan bunke. 
Blanda ihop mjöl, salt, bikarbonat, vaniljsocker och kardemumma och vispa det sedan i äggblandningen. Vänd försiktigt ner vitan i smeten tillsammans med det rivna citronskalet. Låt smeten vila ca. 1/2 timme.

Värm upp en munkpanna eller ett munkjärn och häll lite olja i varje hål. 
Häll i smet nästan upp till kanten i varje hål i munkpannan. Smeten jäser lite. När smeten har stelnat i botten men den fortfarande är flytande i mitten kan du vända aebleskiven 90 grader så att den står lodrätt upp i hålet. Nu rinner den flytande delen av aebleskiven rinna ner i botten och skapar mer gräddat skal. Vänd sedan aebleskiven helt när det återigen har skapats ett gräddat skal. 
Vänd på aebleskiverna några gånger under gräddningen. De är färdiga när de är snygga och gyllene. Aebleskiver äts med jordgubbssylt och florsocker. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar