tisdag 7 februari 2017

Flæskesteg med brunsås

Åh, gottigt med knaprig svål. Håll koll på tiden bara så att den inte blir torr. Jag hade här benfri kotlett med svål istället för fläskstek. För 4 personer.
Ingredienser:
1 kg fläskstek utan ben men med svål
vatten
salt
kummin
svartpeppar

Sås:
3 msk vetemjöl
2 msk smör
2,5 dl grädde
1 dl mjölk
2 dl steksky från fläsksteken
1 tsk tamari soya
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar

1 tsk svartvinbärsgelé

Gör så här:
Sätt ugnen på 140 grader.
Rista svålen genom att skära parallella skåror eller rutor i svålen med någon halv cm mellanrum.
Salta och peppra samt gnid in flæsksteken med kummin runt om utom på svålen och låt den ligga i 10 minuter.
Häll 1 cm vatten i en ugnsform och lägg i flæsksteken med svålen nedåt i vattnet.
Sätt in köttet i ugnen i 40 minuter med fläsksvålen nedåt.
Ta ut fläæsksteken och vänd på den. Sätt i termometer. Tillsätt 1 dl vatten.
Höj värmen till 160 grader och fortsätt att steka köttet i ugnen i ca en timme. Stek tills temperaturen i flæsksteken är 80 grader.

Gör såsen till flæsksteken: smält smör i en såskastrull. Tillsätt mjölet under omrörning. Rör så att det inte blir klumpar. Tillsätt mjölk och grädde under omrörning samt liten skvätt vatten. Koka ihop såsen under omrörning i 5 minuter. Sänk värmen. Sila skyn från pannan ner i såsen och rör om. Ta ca 2 dl steksky.
Smaka av såsen med salt, peppar och soja samt ev. lite gelé.

Höj värmen i ugnen till grill 200 grader. Grilla flæsksteken ca 10 minuter tills svålen är knaprig och har fin färg.
Ta ut flæsksteken och slå in den i folie.


Skiva upp flæsksteken i tunna skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar