måndag 16 oktober 2017

Kimchi

Kimchi är supergott. En lite kryddigare variant av surkål. Denna blev kanske lite väl kryddig så den får blandas ut med surkål känner jag. Ca 1l.
Ingredienser:
1 kg salladskål
Ca 1 msk jodfritt salt
0,5-1 gul lök
0,5 dl riven ingefära
4 klyftor vitlök
1 msk gochugaru (japansk chili)

Gör så här:
Skär salladskålen i både mindre strimlor och i bitar.
finstrimla löken, riv ingefäran och vitlöken och lägg i.
Ta i 1 msk salt.
Knåda så att det vätskar sig.
Om det inte vätskar sig häller du på lite vatten.
Väg alltihop. Nu ska du ha 1 msk salt/kg. Om det väger mer än 1 kg får du räkna. 1,5ml salt per 100 g vikt. Ta i mer salt om det behövs och rör om.
Lägg i glasburk med knäpplock med gummiring. Tryck till och se till så att allt hamnar under vattenytan.
Häll vatten i en påse och lägg överst. Detta för att inget syre ska komma till. En vattenfylld påse lägger sig som ett tätt lock.
Stäng locket och ställ svalt och mörkt i 2 v. Ställ en djup skål under eftersom det kommer att pysa över med vätska.
Efter 2 v kan du fördela om i mindre burkar och ställa in i kylen i 2v.
Nu är det klart och håller i 1-2 år så länge du inte har ner en massa bakterier (t ex genom att äta direkt ut burken) eller om du låter kimchin vara ovanför vattenytan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar