Kimchi är supergott. En lite kryddigare variant av surkål. Denna blev kanske lite väl kryddig så den får blandas ut med surkål känner jag. Ca 1l.
Ingredienser:1 kg salladskål
Ca 1 msk jodfritt salt
0,5-1 gul lök
0,5 dl riven ingefära
4 klyftor vitlök
1 msk gochugaru (japansk chili)
Gör så här:
Skär salladskålen i både mindre strimlor och i bitar.
finstrimla löken, riv ingefäran och vitlöken och lägg i.
Ta i 1 msk salt.
Knåda så att det vätskar sig.
Om det inte vätskar sig häller du på lite vatten.
Väg alltihop. Nu ska du ha 1 msk salt/kg. Om det väger mer än 1 kg får du räkna. 1,5ml salt per 100 g vikt. Ta i mer salt om det behövs och rör om.
Lägg i glasburk med knäpplock med gummiring. Tryck till och se till så att allt hamnar under vattenytan.
Häll vatten i en påse och lägg överst. Detta för att inget syre ska komma till. En vattenfylld påse lägger sig som ett tätt lock.
Stäng locket och ställ svalt och mörkt i 2 v. Ställ en djup skål under eftersom det kommer att pysa över med vätska.
Efter 2 v kan du fördela om i mindre burkar och ställa in i kylen i 2v.
Nu är det klart och håller i 1-2 år så länge du inte har ner en massa bakterier (t ex genom att äta direkt ut burken) eller om du låter kimchin vara ovanför vattenytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar