Detta bröd är helt utan jäst och jag tror att jag skule gett det lite mer kärlek när jag gjorde det. Dels ska man vika in luft i det under den långa jästiden, och det gjorde jag dåligt, och dels skulla jag låtit det bi helt klart i ugnen, Nu blev det lite degigt. 2 bröd.
Ingredienser:
5 dl vatten
275 g surdeg
800 g vetemjöl special
25 g salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser(utom saltet) i en assistent och låt den gå i 15 minuter.
Låt degen vila lite innan du kör igång igen för att blanda in saltet och kör ytterigare 8 minuter.
Låt jäsa i minst3 h. Under den tiden tar du några gånger degen och plattar ut den till en rektangel. Vik 1/3 över och den andra tredjedelen över. Se till så att det kasplas in luft i degen.
Dela i två lika stora bitar och forma bröd på en plåt. Du kan behöva ha ytterligare mjöl på händerna då degen är ganska klibbig.
Lägg upp i jäskorgar om du vill och jäs i minst 5 h.
Grädda i 230 grader i 5 minuter. Släng in lite isbitar i botten av ugnen.
Sänk värmen till 180 grader och grädda ytterligare 1h. Ha gärna i en termometer och grädda till 98 grader. Öppna luckan i slutet och släpp ut fukten några gånger.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar