onsdag 2 september 2015

Järnåldersmat

I söndags var vi på en smakresa på järnåldern i Uppåkra vid Lund. Trevliga föreläsningar, guidningar, visningar, försäljning och provsmakningar. Vi lyssnade på Daniel Serra som berättade hur man lagade mat utan recept och på vilka olika sätt, hur man lagade mat i ugn och hur man gjorde öl och mjöd på järnåldern. Det var verkligen intressant. Han visade också oss hur man stoppade korv med hjälp av en bit av ett horn som en slags tratt.
Uppåkra scoutkår grillade köttkorv som serverades med rågbröd, stark, grov senap och surkål samt förkolnade majrovor serverade med smör och flingsalt. Till detta kunde man prova järnåldersöl. Jag gillar ju inte öl men mannen sa att den var väldigt bäsk. Det var roligt att få testa lite annorlunda mat.
Sedan upplevde vi en hel del annat men det hade inte direkt anknytning till mat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar