Smöra/bröa en form

Att smöra/bröa en form innebär att du penslar eller smörjer in en kakform med fett. Anledningen är att kakan ska släppa från formen lättare. Använder du en teflon- eller silikonform så kanske det inte behövs smöras och bröas. I muffinsbakformar använder du pappersformar i varje utgröpning och då behövs inte heller något extrajobb med smöra/bröa.
Muffinsform Bild från Pixabay.com

Silikonform Bild från Wikipedia.org

Du kan göra den enkelt för dig med t ex olivolja eller utnyttja om receptet innehåller smält smör. Annars går det också bra att te en klump smör och smörja formen med händerna eller, som min mamma alltid gjorde, lägga smörklumpen i en bit hushållspapper så du slipper bli kladdig när du smörjer.
När smörjandet är klart behöver du bröa med något. Det vanligaste är ströbröd som är torkade kakor och bröd som krossats till små smulor. Detta finns att köpa färdigt men det går också bra att göra själv om man vill det. För de som behöver glutenfria alternativ så kan man istället använda mannagryn, kokosflingor, pofiber, mandelmjöl, sesamfrö etc. Tänk bara på att det smakmässigt måste passa till det du bakar. Kokos passar t ex inte till bröd medan sesamfrö kanske bäst lämpar sig till just bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar