Enkelpanering och dubbelpanering

Panera innebär att man lägger ett skyddande lager runt om en vara. Skyddet gör att varan förblir saftig men det gör också att varan får ett gott krispigt yttre hölje. Man kan panera både kött, fisk, skaldjur, grönsaker och rotfrukter men det får inte vara för tjockt för då blir varan inte genomstekt. 

Enkelpanering:
Doppa varan i ägg och stek eller i ägg och sedan i skorpmjölk innan stekning.

Dubbelpanering:
Doppa varan i vetemjöl, ägg och sist i skorpmjöl. Se till att allt fäster ordentligt. Låt varan vila lite innan stekning.


Frityrsmet:
En enkel frityrsmel görs av vetemjöl, bakpulver och iskallt vatten. Rör ihop till en tjock smet och låt stå 10 minuter före panering. En klassisk panering är också öl, ljummet vatten, olja, vetemjöl och ägg. Blanda allt utom äggvitorna och låt stå kallt ganska länge. Vispa vitorna till hårt skum och rör ner innan panering

Den panerade varan kan stekas eller friteras. Vid dubbelpanering eller med frityrsmet behöver temperaturen vara högre än vid enkelpanering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar