onsdag 9 december 2015

Saffranskrans

En krans är så vacker och jag ville prova att göra en egen. Min blev lite hög så nästa gång ska jag platta till den lite och inte göra den så lång. Men smaken var god. 4 längder blev det av detta recept.
Ingredienser:
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl socker
0,5 g saffran
2 tsk kardemumma
1 ägg
1,5 l vetemjöl
Fyllning:
125 g mandelmjöl
100 g smör
1 dl socker
0,5 g saffran
Ovanpå:
1 ägg
mandelspån

Gör så här:
Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till 37 grader.
Blanda ner jästen och sedan resten av ingredienserna. Använd gärna en assistent.
Låt degen jäsa i 40 minuter och under tiden kan du göra fyllningen.
Smält smöret lite i microvågsugn. Har du ingen micro så låt smöret ligga ute i rumstemperatur så att det mjuknar. Blanda i mandelmjöl, socker och saffran och låt stå tills det ska användas.
Ta upp degen och dela i 4 delar. Kavla ut till rektanglar ca 20x30 cm. 
Bred på fyllningen och rulla ihop som rulltårtor.
Lägg på plåt.
Klipp jack i längderna och vik åt vartannat håll.
Låt jäsa i 40 minuter igen.
Pensla med ägg och strö över mandelspån.
Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar