söndag 30 oktober 2016

Vinbladsdolmar

Vi har ju en vinranka som nu under hösten behöver klippas ner. Jag passar då på att ge kaninen lite i taget så slipper vi i princip att få säckavis till tippen. När jag såg de största bladen kom jag att tänka på vinbladsdolmar och så blev det dessa. Ca 4 portioner. Äts kalla eller varma.

Ingredienser:
ca 60 vinblad
500 g färs
saft från 1/2 citron
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 dl tomatpuré
1 dl majonnäs
1 msk färsk timjan (eller 1 tsk torkad)
1 msk färsk oregano (eller 1 tsk torkad)
salt
svartpeppar
1 dl vitt vin
1/2 dl olja

Gör så här:
Blanchera bladen en kort stund i kokande vatten. Jag tog 20 i taget.
Blanda ihop allt till smeten och smaka av.
Klicka ca 1 msk på varje blad och vik in kanterna och rulla ihop.
Lägg dolmarna i en kastrull så tätt du kan.
Lägg en tallrik eller annan vikt över.
Häll på ca vitt vin och olja och sedan vatten så att dolmarna blir täckta.
Småkoka i ca 30 minuter.
Spara gärna spaden för att göra sås på till en annan dag.
Servera med fet yoghurt och couscous eller ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar