onsdag 11 januari 2017

Surkål

Hemgjord surkål var jag ju tvungen att prova på att göra efter att jag hört på podcasten med Anna Sparre (4health.se) om att surkål och andra syrade grönsaker som säljs ute på hyllorna (ej kylvara) är upphettade för att få bukt med bakterierna. Men det är ju bakterierna man vill åt och då får man leta efter surkål i kyldisk och läsa på förpackningen så att den inte är gjord med vinäger och att den inte är upphettad (pastöriserad). I Skåne kan man köpa Surtantens.se som har återförsäljare man kan vända sig till. Jag provade istället att göra egen och det gick faktiskt bra. 
Ingredienser:
100 g strimlad vitkål
lite vatten
1 tsk salt (utan jod)

Gör så här:
Banka vitkålen och försök få den att vätska sig.
Om den inte vätskar sig kan du hälla på lite vatten. 1-2 msk.
Strö över salt och blanda. Det är viktigt att det är jodfritt salt. För jod dödar bakterierna och då får du ingen syrning.
Förvara i en tättslutande burk. Syrningen kräver en anaerob miljö (syrefri). För att det verkligen ska bli syrefritt trycker du ner kålen så att den är under ytan.
Lägg en påse över ytan och fyll påsen med vatten. Den vätskefyllda påsen trycker ner kålen och ser till så att det inte kommer syre till. Den ligger som ett tättslutande skikt mellan ytan och locket. Sätt på locket. Öppna emellanåt för det kan annars blir ett övertryck i burken, särskilt första veckan.
Låt stå i rumstemperatur i 2 v och sedan i kyl i 2 v. Sedan är den klar att äta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar