söndag 23 juli 2017

Langos

När vi var en sväng på en matmarknad var det längst kö till langosståndet. Vi funderade kring varför och kom fram till att man sällar gör langos hemma själv och därför blir det ofta detta som man köper på festivaler och marknader. Det är också neutralt i smaken och var och en för välja smaksättare själv. Det går att göra en middag av den men också en efterrätt. Jag tänkte att vi skulle äta en räksallad men när jag tittade tillbaka på de senaste luncherna och insåg att vi ätet sallad de senaste 4 luncherna så tänkte jag om. Det blev en räklangos istället. 16 st små (på bilden är en dubbel).
Ingredienser:
3 dl vatten
1 kokt potatis
25 g jäst
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
1 msk smör
1 vitlöksklyfta

Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet.
Riv ner potatisen för att den inte ska komma i klumpar.
Knåda ihop alla ingredienser till en deg.
Låt jäsa i 30 minuter.
Dela i 16 bitar och kavla ut till tunna runningar.
Fritera i 140 grader i några minuter på var sida.
Pensla med vitlökssmör.
Servera med räkor, gräddfil, röd stenbitsrom och ev gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar