lördag 19 augusti 2017

Långtidssurdegsbröd

Ett gott bröd med hårda kanter och som hade en sötma som gjorde att yngsta sonen älskade brödet. 3 bröd. Brödet tar ca 1,5 dygn så det gäller att man har tid att passa det.
Ingredienser:
3 dl fint rågmjöl
1 tsk kummin
5 dl vatten
2 msk salt (gärna havssalt eller flingsalt)

25 g jäst
5 dl vatten
150 g rågsurdeg
10 dl fint rågmjöl
20 g jäst
2,5 dl honung
16 dl fint rågmjöl
50 g smör

Gör så här:
Dag 1:
Blanda mjöl, kummin och salt och häll kokande vatten över.
Arbeta ihop så den inte har klumpar i sig.
Låt stå i 24 h.
Dag 2:
Lös upp jästen i vattnet.
Blanda gårdagens smet med jästlösningen, surdeg och rågmjöl.
Kör gärna i maskin i 5 minuter annars knådar du ordentligt.
Täck med plats och låt jäsa i 4h.

Blanda ihop de sista ingredienserna och knåda till en smidig deg. Gärna i maskin.
Låt jäsa i 60 minuter.
Dela degen i 3 och lägg i teflonbrödformar eller smörade andra bakformar.
Låt jäsa i 45 minuter.
Pensla med smör.
Värm ugnen till 250 grader men sänk när du sätter in brödet och häll ett glas vatten i botten av ugnen.
Grädda i 180 grader i 90 minuter (Bröden ska vara 98 grader i mitten).
Öppna luckan efter 10 minuter och vädra ur lite värme och fukt. Gör så igen efter ytterligare 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar