torsdag 22 mars 2018

Rågsurdeg

Surdegsbröd är gott och det är inte så svårt att ha en surdeg stående i kylen. Mata den en gång i veckan bara. Lite som att sköta sina krukväxter...

Ingredienser:
200 g rågmjöl
1 grovrivet äpple
2,5 dl vatten 45 grader varmt

150 g rågmjöl
50 g vetemjöl
2 dl vatten 45 grader varmt

Gör så här:
Blanda mjöl, äpple och vatten och häll i en burk som rymmer minst 1l.
Låt stå i varmt utrymme 28-30 grader. Jag ställde min över ett element.
Rör i burken 2 ggr per dag.
Den ska börja bubbla lite lätt efter någon dag.
Efter ca 3 dagar tillsätter du mer rågmjöl, vatten och vetemjöl.
Låt den stå varmt igen i ca 2 dagar till och rör 2 ggr per dag.
Nu kan du använda surdegen till att baka bröd.
Ställ in den i kylen och mata den med 1-2 msk mjöl och 0,5 dl vatten varje vecka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar