onsdag 15 augusti 2018

Bönor och linser

Du vet väl om att bönor är prebiotika? Prebiotika är mat till dina bakterier (som kallas för probiotika) och finns i dina tarmar. Du behöver ha en mångfald av bakterier i din tarm och en del av dem får du redan när du föds. Särskilt om du är född vaginalt för då får du mycket av din mammas bakterieflora med dig. Annars är det vad du får i dig via munnen. Du kan själv påverka detta genom att "levande mat" såsom syrade eller fermenterade produkter. Jag förordar kefir, kombucha och surkål. Varierat intag av dessa ger massor av tillskott till din bakterieflora. Men dessa mår bättre om de får fibrer som mat och då särskilt i form av bönor eller grönsaker. Det räcker med en liten mängd för att de ska vara nöjda. 1 dl/dag eller 1-2 msk varje måltid.
Bönor är ju så goda och de kan användas till så mycket. Du kan t ex baka bönbröd, göra hoummus eller servera dem som de är varma eller kalla. Du kan också grodda några av dem. Det finns så många olika sorter och när man provar dem så skiljer de sig åt en del till smak och konsistens.


Bondbönan är lite nötig i smaken och passar bra i en sallad. Du behöver koka hela bönskidan och sedan plocka ut bönorna.











Adzukibönan är också lite nötig i smaken men är rödbrun till färgen. Denna ger inte upphov till lika mycket gaser som de andra bönorna kan göra. lite mildare alltså.


Black eye böna har tunt skal och behöve ringen blötläggning före kokning vilket kan vara skönt. Den har en mild och nötig smak.











Borlottibönan är så vacker med sitt rosaprickiga skal. Den är lite större än de båda ovan och får därför en llite annorlunda konsistens. Ju större bönor är ju torrare brukar de vara men denna är lite krämig.
 Mungbönan är liten och kokar färdigt snabbt om du har bråttom. Den är lite hårdare i sin konsistens vilket kan vara bra om man lagar något där bönan inte ska krossas utan bibehålla sin form. Mungbönan är vanlig att grodda.


Den svarta bönan är tillsammans med kidneybönan den böna jag gillar bästa och äter mest. Den är liten, krämig men fast i koncistensen. Den är ganska smaklös så den passar att blanda ner i de flesta rätter.
Kidneybönan är i sin tur lite större och mjukare men fortfarande inte så torr som jag upplever vissa större bönor vara. Jag har för mig att jag läst att den är den nyttigaste av bönorna...




Bruna bönor är söta och äts ofta i den traditionella rätten bruna bönor där de har fått en söt sås på sig. Bruna bönor med fläsk räknas som svensk husmanskost.  Jag är verkligen inte förtjust i denna rätt.

Vita bönor finns i två storlekar. Den lilla är god att koka och äta som den är i sallader t ex men den stora är väldigt mjölig och passar bättre till att mosa i något. Man kan t ex ha den som ingrediens i bönbröd.









Glöm sedan inte att linser och kikärtor tillhör detta släkte. Linssoppa på antingen röda eller gröna linser är jättegott. Svarta linser går bra att koka och äta i en sallad och liknar därför mer bönor tycker jag. Hoummus på kikärtor eller rostade kikärtor med kryddblandning på är också gott. Kikärtor finns också som mjöl så att du kan baka på det.

Så sätt nu igång att äta dessa nyttiga bönor, linser och kikärtor! Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar