måndag 27 juli 2015

Färskpasta med svampsås

Hittade färska kantareller i affären och kunde inte låta bli. Det skulle bli något där deras smak framhävs tänkte jag. Svampsås kallas det men det är nog mer av en svampröra. Pastamaskin äger jag tyvärr ingen men jag testade att kavla degen så tunn jag kunde. Trots det blev det väldigt tjock pasta. Men det var gott i alla fall sa barnen. Med pastamaskin och lite mer salt i kokvattnet så...nästa gång...man lär sig... Pastan är lagom för 4 personer men svampsåsen bara till 2 personer.
Ingredienser pasta:
1,5 dl vetemjöl 
2 dl durumvete
3 ägg

Gör så här:
Häll mjölet i en skål och blanda det.
Gör en grop i mitten och knäck äggen däri.
Rör med en gaffeln i mitten hela tiden så tas mjölet upp mer och mer av smeten tills det blir en ganska hård deg. 
Plasta in degen och låt vila i minst 10 minuter. Jag gjorde degen dagen innan.
När det är dags för mat kavlar du ut degen så tunt du kan eller kör den i en pastamaskin. Använd mycket mjöl så att den inte blir klibbig. Rulla ihop till en rulltårta och skär så att det blir långa remsor.
Koka i rejält bubblande saltat vatten i mindre än 5 minuter. Smaka så att du har lite tuggmotstånd kvar när du tar upp dem. Sila bort kokvattnet och servera.

Ingredienser svampsås:
2 msk smör
1 msk olivolja
1 riven vitlöksklyfta
200 g svamp, gärna kantareller
saften från 1/2 citron
1/2 dl klippt bladpersilja
salt
svartpeppar
2 msk olivolja

Gör så här:
Värm stekpannan med smör och olivolja. Lägg i vitlök och svamp och bryn.
Häll i citronsaften och krydda med persiljan, salt och peppar.
Ringla lite mer olivolja över vid servering.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar