söndag 23 september 2018

Prinsesstubbe

Fantastiskt god studenttårta som utseendemässigt inte blev som jag tänkt. Men men...
Ingredienser:
Botten:
3 ägg
1,5 dl socker
2 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
0,5 dl mjölk

Hallonsylt:
150 g hallon
0,5 dl socker

Vaniljkräm:
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
2 äggulor
1 msk maizena
1 msk socker
1 msk vaniljsocker

3,5 dl vispgrädde
1 marsipanlock
dekoration

Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner övriga ingredienser.
Bred ut på bakplåtklädd braspanna och grädda i 250 grader i 5 minuter.
Låt svalna.
Blanda hallon och socker och låt stå ett tag så sockerkristallerna löses upp.
Värm alla ingredienser till vaniljkrämen och rör om medan det tjocknar. Det ska inte koka!
När vaniljkrämen är klar lägg plastfolie över ytan så du inte får "skinn" och låt svalna och ställ gärna i kyl så det blir riktigt kallt och hårt sedan.
Vispa grädden hårt.
Montera genom att lägga 1/3 av tårtbotten på ett fat.
Bred på hallonsylten.
Lägg på nästa lager av tårtbotten.
Bred på vaniljkräm.
Lägg på sista lagret av tårbotten.
Lägg på rikligt med grädde. Lite på sidorna men det mesta på toppen. Mjukt format.
Lägg på marsipanlocket och dekorera.
Det kan vara svårt att hitta ett färdigt som är rektangulärt eller kvadratiskt och för att slippa kavla helt från början kan du göra så här:
Skär  och lägg som bilden visar. Kavla sedan in mot mitten för att fylla ut hålet. 


Tårtan mår bra av att göras dagen innan men vänta då med att dekorera till precis innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar