Vörtbröd ska innehålla vört och då köper jag mörk lager. Ibland ska det också vara julmust men det hoppade jag över. Detta bröd blev fast, saftigt och gott. 4 limpor.
Ingredienser:
100 g smör
50 g jäst för söta degar
66 cl mörk lageröl
3 dl vatten
0,5 msk malen nejlika
2 tsk pomeransskal
1 msk ingefära
1,5 dl mörk sirap
1 msk salt
2 dl russin
lika delar rågmjöl och vetemjöl (ca 3 l totalt)
Pensling:
2 msk sirap
2 msk vatten
Gör så här:
Smält smöret och blanda det med vatten och öl. Värm till 37 grader.
Smula jästen ner i en degskål och häll över vätskan.
Blanda ner alla övriga ingredienser och knåda ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i 1 h.
Dela degen i 4 bitar och baka ut 4 bröd och lägg på plåtar.
Låt jäsa i 1 h till.
Pensla med vatten och sirap som du blandat.
Grädda i 200 grader i 30 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar