Bönor är ju så goda och de kan användas till så mycket. Du kan t ex baka bönbröd, göra hoummus eller servera dem som de är varma eller kalla. Du kan också grodda några av dem. Det finns så många olika sorter och när man provar dem så skiljer de sig åt en del till smak och konsistens.

Adzukibönan är också lite nötig i smaken men är rödbrun till färgen. Denna ger inte upphov till lika mycket gaser som de andra bönorna kan göra. lite mildare alltså.
Black eye böna har tunt skal och behöve ringen blötläggning före kokning vilket kan vara skönt. Den har en mild och nötig smak.

Borlottibönan är så vacker med sitt rosaprickiga skal. Den är lite större än de båda ovan och får därför en llite annorlunda konsistens. Ju större bönor är ju torrare brukar de vara men denna är lite krämig.


Den svarta bönan är tillsammans med kidneybönan den böna jag gillar bästa och äter mest. Den är liten, krämig men fast i koncistensen. Den är ganska smaklös så den passar att blanda ner i de flesta rätter.
Kidneybönan är i sin tur lite större och mjukare men fortfarande inte så torr som jag upplever vissa större bönor vara. Jag har för mig att jag läst att den är den nyttigaste av bönorna...
Bruna bönor är söta och äts ofta i den traditionella rätten bruna bönor där de har fått en söt sås på sig. Bruna bönor med fläsk räknas som svensk husmanskost. Jag är verkligen inte förtjust i denna rätt.
Vita bönor finns i två storlekar. Den lilla är god att koka och äta som den är i sallader t ex men den stora är väldigt mjölig och passar bättre till att mosa i något. Man kan t ex ha den som ingrediens i bönbröd.

Så sätt nu igång att äta dessa nyttiga bönor, linser och kikärtor! Smaklig spis!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar