torsdag 20 december 2018

Brända mandlar

Brända mandlar finns ofta att köpa på julmarknader och julbasarer. Det är väldigt varmt att göra så man får vara försiktigt så att man inte bränner sig. Jag gjorde tre smaker och alla blev i och för sig goda men det vara bara de vanliga med enbart socker som blev knapriga och hårda så som de ska vara. De andra stelnade inte riktigt och jag var tvungen att ta bort dem från plattan då de annars hade blivit brända. 
Jag gjorde detta med skållad mandel men jag börjar undra om man kan ta mandel med skal...

Vanliga brända mandlar:
1 dl mandlar
3/4 dl socker
0,3 dl vatten

Lakritsmandlar:
1 dl mandlar
0,5 dl florsocker
0,5 dl muscovadorörsocker
1 msk vatten
flingsalt

Apelsin/pepparkaksmandlar:
1 dl mandlar
skal (cest) av 0,5 apelsin
lite kanel
lite ingefära
lite kardemumma

Gör så här:
lägg alla ingredienser i stekpanna och rör om medan vattnet avdunstar. När du fått en seg massa runt mandlarna häller du över dem på ett bakplåtspapper så att de får kallna. Samtidigt delar du på dem så att de inte sitter ihop i en enda stor klump.
Strö över flingsaltet på lakritsmandlarna allra sist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar